Veranderingen in bijtelling voor elektrische en hybride auto’s

Veranderingen in bijtelling voor elektrische en hybride auto’s

De partijen die amen tot het Nationaal Energieakkoord komen, hebben zich daarbij dit keer ook gericht op de bijtelling die van toepassing is op elektrische en hybride auto’s. Op dit moment zijn elektrische auto’s nog zeer aantrekkelijk om te leasen, aangezien hiervoor 0% bijtelling geldt. Ook hybride auto’s zijn in trek, hiervoor wordt slechts 7% bijtelling gerekend. Maar volgens het Nationaal Energieakkoord zou daar verandering in moeten komen. Als de plannen uitgevoerd gaan worden, zal voor elektrische auto’s straks 3% bijtelling gerekend worden. Hybride auto’s gaan daarbij naar 8%. Eerder deze maand bleek ook het potje voor subsidies voor zonnepanelen op te zijn. Het moge duidelijk zijn; het gaat goed met de vooruitstrevendheid voor duurzaamheid in Nederland. Er worden steeds meer energiebewuste aankopen gemaakt en net als de groene vertegenwoordiging van energielabels in de woningmarkt zien we deze ook steeds vaker terug op de weg.

Angst voor elektrisch rijden

De maatregel zal niet helpen om de populariteit van elektrisch rijden te bevorderen. Het blijkt namelijk sowieso nogal lastig om de consument in een elektrische auto te krijgen. Want hoewel we allemaal graag helpen bij een beter milieu, moet dat niet ten koste gaan van ons gemak. Veel consumenten blijken dan ook bang te zijn om met een elektrische auto ergens onderweg te stranden. Niet geheel onterecht, want met een gemiddelde actieradius van 200 kilometer durf je met een elektrische auto niet direct grote afstanden aan. Toch kan met deze radius het woon-werkverkeer juist wel zeer geschikt zijn voor elektrisch rijden.

Voordelen elektrisch rijden blijven

Hoewel de overheid van plan is om de bijtelling voor elektrisch rijden toch wat op te schroeven, blijven er flinke financiële voordelen bestaan. Zo is de bijtelling uiteindelijk altijd nog vele malen lager dan die voor de auto’s die op benzine, diesel of gas rijden. Daarnaast bespaart men als elektrische automobilist ook al die dure en frustrerende ritjes naar de benzinepomp en hoeft men zich niet meer druk te maken om de stijgende brandstofprijzen. En laten we tot slot ook niet vergeten dat het nou eenmaal veel beter is voor het milieu. Wellicht niet direct merkbaar in de portemonnee, maar een goed gevoel is ook wat waard.

 

Tags: , , ,

 

Deel Dit