Theorie

Theorie

Al voor dat je daadwerkelijk aan de slag gaat met autorijden kun je alvast beginnen met de eerste stap om je rijbewijs te halen: het theorie-examen. Vanaf je zestiende jaar ben je gerechtigd om je theorie-examen te doen bij een van de theorie-examencentra in Nederland. Je kan er al van te voren mee beginnen, dan ben je vooraf al goed voorbereid op alle regels. Het is ook prima om het tijdens de rijlessen te doen, dan kun je de theorie gelijk in de praktijk brengen. Houdt er in ieder geval rekening mee dat het theorie-certificaat in totaal anderhalf jaar geldig is. Doe je theorie-examen dus vooral niet te vroeg voor je praktijk-examen.

Elk rijbewijs heeft trouwens een eigen theorie-examen. Als autobestuurder hoef je dus niet dezelfde regels te kennen als een vrachtwagenchauffeur of een motorrijder. Maar wat houdt het nu eigenlijk in? Het theorie-examen bereid je voor op de praktijk; je leert niet alleen alle verkeersregels, maar het helpt je ook met verkeersinzicht en gevaarherkenning. Kijk maar eens naar het onderstaande filmpje om een idee te krijgen van hoe het theorie-examen in zijn werk gaat.

Het theorie-examen wordt klassikaal afgenomen kost € 31,05 en duurt ongeveer 45 minuten. Het is in Nederland mogelijk om het examen in het Nederlands en in het Engels te doen. Mocht je erg last hebben van examenvrees en liever het examen persoonlijk doet, dan kan dat ook. Informeer dan even bij het CBR naar de mogelijkheden.

 

Deel Deze Pagina