Samen autorijden

Samen autorijden

Vanaf je zeventiende achter het stuur, geen probleem. In Nederland mag je op je zestiende beginnen met je theorie, zes maanden later beginnen met rijlessen en na een geslaagd rij-examen mag je vanaf je zeventiende zelf autorijden. Nog niet helemaal alleen, maar dat mag de pret niet drukken. Onder de noemer 2toDrive is het mogelijk voor jongeren van zeventien jaar al een jaartje eerder te beginnen met autorijden. Hiervoor heeft de bestuurder wel zogenaamde coaches nodig die naast hem of haar zitten tijdens het rijden, want alleen dan mag er gereden worden. 2toDrive is een experiment om ervoor te zorgen dat jonge bestuurders met relatief weinig ervaring in een veilige omgeving rijervaring op kunnen doen.

Hoe gaat het in zijn werk?
Om mee te doen aan 2toDrive heb je een begeleiderspas nodig; een bewijs waarin jouw coaches vermeldt staan en dat jij dus met een geldig rijbewijs de weg op mag. De begeleiderspas mag je trouwens al aanvragen van zestien jaar en zes maanden. Het is handig dit vooraf te doen, want je krijgt je rijbewijs pas wanneer je een geldige begeleiderspas hebt ontvangen.

  • Stap 1: je kiest je coaches. Dit moet er minimaal één zijn, maar mogen er in totaal vijf zijn. Ze moeten minimaal 27 jaar oud zijn en minstens vijf jaar in het bezit van een rijbewijs.
  • Stap 2: de coaches melden zich aan via de website van 2toDrive. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt hij of zij binnen vijf dagen bericht.
  • Stap 3: wanneer alle coaches zich hebben aangemeld, kun je de pas aanvragen. De pas wordt na goedkeuring binnen tien dagen opgestuurd.
  • Stap 4: met een gehaald praktijkexamen en de pas, kun je je rijbewijs gaan aanvragen bij het gemeentehuis.
  • Stap 5: na enkele dagen kun je je rijbewijs ophalen en dan eindelijk de weg op. Natuurlijk wel met één van de coaches naast je.

Veel rijplezier!

 

Tags: , ,

 

Deel Dit