Rijopleiding kiezen

Rijopleiding kiezen

Je hebt besloten om je rijbewijs te willen halen. Dat kan! Maar voordat je daadwerkelijk achter het stuur kruipt kies je eerst de rijopleiding die bij je past. Je hebt tegenwoordig namelijk de mogelijkheid te kiezen uit een reguliere rijopleiding en de rijopleiding in stappen (RIS).

Bij de eerste – de reguliere rijopleiding – bepaal jij zelf de structuur van de rijopleiding, in samenspraak met de instructeur  Denk bijvoorbeeld aan het eerste aantal praktijklessen dat je afneemt, maar bijvoorbeeld ook hoe vaak je wilt rijden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om alvast een tussentijdse toets te doen om alvast gewend te raken aan de examensituatie. Hierbij kun je vrijstellingen verdienen op de bijzondere verrichtingen tijdens het uiteindelijke examen.

De andere mogelijkheid is op de rijopleiding in stappen te doen, deze is opgedeeld in vier fasen. Leerlingen die hiervoor kiezen krijgen op een gestructureerde manier les en je gaat pas door naar de volgende fase als je de eerdere onder de knie hebt. In fase één leer je de auto kennen, vervolgens leer je de auto besturen bij verschillende snelheden, fase drie is echt gericht op deelneming in het verkeer en de laatste fase draait om de extra rijvaardigheid. Bij deze methodiek krijg je als leerling ook huiswerk mee om je op de lessen voor te bereiden en is de tussentijdse toets een verplicht onderdeel. Hartstikke fijn, want de examinator geeft hierbij tips om je op de laatste toets, het ‘echte examen’, voor te bereiden. Proeven met deze methode hebben uitgewezen dat je slagingspercentage een stuk groter is op deze manier. De uiteindelijke keuze is natuurlijk aan jou.

Voor beide manieren geldt natuurlijk dat je geslaagd moet zijn voor je theorie-examen voordat je kunt afrijden.

 

Deel Deze Pagina