Een beter milieu begint bij…

Een beter milieu begint bij…

Tsja, dat autorijden niet goed is voor het milieu, daar kunnen we niet om heen. In 1900 reden er nog maar 200 auto’s in Nederland, tegenwoordig zijn het er miljoenen. Miljoenen auto’s die allemaal CO2 uitstoten en daarnaast ook nog eens veel files veroorzaken. Dat kan beter!

Nieuwe rijden
Een van de manieren om duurzaam over de weg te gaan is ‘het nieuwe rijden’. Dit project is een initiatief van de Rijksoverheid naar aanleiding van aanscherping van klimaatbeleid: tussen 1990 en 2020 moet de uitstoot van CO2 – in Europees verband – met 30% verminderen. Door een andere rijstijl te hanteren kun je als bestuurder een hoop besparen. CO2, maar ook ruim twintig procent brandstof en dat scheelt weer in de portemonnee. Er zijn verscheidene rij-tips om rekening mee te houden voor een duurzaam verkeer, deze staan o.a. hier gepubliceerd.

Elektrische auto’s
Een andere manier om een positieve bijdrage te leveren, is om voor een elektrische auto te kiezen. Het nieuwe rijden bespaart natuurlijk al op brandstof en giftige uitstoot, maar het kan nog een stapje beter. Elektrisch rijden is schoner en zuiniger. Vanaf 2011 zijn de eerste type elektrische auto’s op de markt gekomen en de markt is groeiende. De regering streeft er naar om elektrisch rijden te stimuleren en in 2025 één miljoen elektrische auto’s op de weg te hebben in Nederland. Daarvoor moeten er nog wel wat zaken verder ontwikkelen. Er zijn op dit moment nog te weinig oplaadpunten, het aantal kilometers wat gereden kan worden op een volle accu is relatief laag en de auto’s an sich zijn prijzig. De komende jaren gaat het kabinet hieraan werken om de doelstelling van één miljoen elektrische auto’s te realiseren.

 

Tags: , ,

 

Deel Dit